Πώς να αντιμετωπίσετε τα πέντε χειρότερα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στο γκαζόν σας το καλοκαίρι!

Η καλοκαιρινή φροντίδα του γκαζόν μπορεί να σημαίνει την αντιμετώπιση προβλημάτων και τη λήψη γρήγορων ενεργειών για να διατηρήσετε το γρασίδι και την αυλή σας όμορφα. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, τα παιδιά, τα κατοικίδια - όλα μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιεσμένο γκαζόν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πέντε χειρότερα ζητήματα περιποίησης γκαζόν το καλοκαίρι και τι μπορείτε να κάνετε τώρα για να βοηθήσετε το γκαζόν σας να φαίνεται ωραίο.

5. Θαμπό και κουρασμένο γκαζόν

Χρειάζεται το γκαζόν σας ένα μπουστάρισμα εγκαίρως για το Σαββατοκύριακο που έρχεται;

Λύση: Βρείτε ένα λίπασμα με ουρία, η ουρία είναι ένα φθηνό συνθετικό λίπασμα γρήγορης απελευθέρωσης. Δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις τακτικές εφαρμογές αζωτούχων λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης. Εφαρμόστε το με αναλογία μισού κιλού αζώτου (ή περίπου 1 λίβρα του προϊόντος ουρίας) ανά 1.000 τετραγωνικά γκαζόν. Ρίξτε νερό αμέσως μετά την εφαρμογή. Μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες, το γκαζόν σας θα πρασινίσει και θα παραμείνει έτσι για έως και δύο εβδομάδες.

4. Σκύλοι

Βλέπετε πολλά στρογγυλά μπαλώματα ξεραμένου χλοοτάπητα όπου έχει επισκεφτεί ο σκύλος σας; Τα ούρα του σκύλου περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αλάτων αζώτου, τα οποία καίνε το γρασίδι.

Λύση: Ξεπλύνετε αμέσως την περιοχή όπου ο σκύλος σας έχει ουρήσει με έναν κουβά νερό.

3. Κάμπιες

Πρόβλημα: Η ζημιά εμφανίζεται στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Εάν έχετε μαραμένα ή ξεραμένα μπαλώματα γρασιδιού που τραβιούνται εύκολα, είναι πιθανό να υπάρχουν κάμπιες στο γρασίδι. Μπορεί ακόμη και να δείτε μερικές από τις λευκές προνύμφες όταν σηκώνετε ένα κομμάτι υγιούς χλοοτάπητα κοντά στα νεκρά μπαλώματα.

Λύση: Παρόλο που είναι καλύτερο να αποτρέψετε την εκκόλαψη τους με ένα προϊόν που εφαρμόζεται στο γρασίδι σας στις αρχές του καλοκαιριού (στο Νότο) ή τον Ιούλιο (στο Βορρά), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτοφάρμακα που περιέχουν καρβαρύλιο και τριχλωροφόνη για ελέγξτε τις περιοχές που έχουν εκκολαφθεί.

2. Εντοπίστε προβληματικές περιοχές

Κάθε γκαζόν έχει περιοχές όπου το γρασίδι έχει φθαρεί από την κίνηση των πεζών ή απλώς δυσκολεύεται να αναπτυχθεί.

Λύση: Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, μπορείτε να αξιολογήσετε τι μπορεί να κάνετε διαφορετικά. Για παράδειγμα, εάν το γρασίδι έχει φθαρεί κάτω από το σετ παιχνιδιού των παιδιών, ίσως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε το γκαζόν εκεί με φύλλα φλοιού. Εάν βλέπετε ένα μοτίβο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περπατούν στην αυλή σας για να πάνε στο υπόστεγο ή στο γραμματοκιβώτιο, ίσως θελήσετε να προσθέσετε έναν απλό πέτρινο διάδρομο με σημαία αυτό το φθινόπωρο. Μπορείτε επίσης να εντοπίσετε ζιζάνια σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

1. Ανάπτυξη του γκαζόν σε σκιερές περιοχές

Λύση: Διορθώστε αυτό το πρόβλημα αρχικά αραιώνοντας κλαδιά δέντρων που σκιάζουν την περιοχή για να μπει έστω και λίγο περισσότερο ηλιακό φως. Χωρίς λίγο ήλιο, το γρασίδι απλά δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτό το φθινόπωρο, ρίξτε σπόρο και απλώστε τον με τσουγκράνα, ώστε να έρθει σε επαφή με το έδαφος. Οι ζεστές μέρες του φθινοπώρου και οι πιο δροσερές νύχτες δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τη βλάστηση του σπόρου. Λιπάνετε το γρασίδι όταν τα φύλλα αρχίσουν και πέφτουν, και ξανά την επόμενη άνοιξη. Αποφύγετε το λίπασμα στις σκιασμένες από δέντρα περιοχές το επόμενο καλοκαίρι.